ForeAmmatti

Sadan kilon tilipussi - kuinka sen saan?

ke 15.4.2015 - Mikael Andolin
Sadan kilon tilipussi - kuinka sen saan?

Kaikki meistä haaveilevat elämänsä jossakin vaiheessa paksusta tilipussista. Mutta kuinka paksu on paksu? Suomalaisten keskipalkka on noin 3250 euroa, joten onko 5000 euroa kuukaudessa jo paljon palkkatuloa? Tosin, viiden tonnin bruttoansiosta jää käteen noin 3500 euroa, joten oliko tuokaan nyt vielä paksua.

Mutta entä sata kiloa? Se näkyisi ja tuntuisi jo muuallakin kuin vyötäröllä. Miten suunnittelet työurasi ja valitset koulutuksesi, jotta tienaisit vuodessa 100k. Eli kaikkinensa yli 8000 euroa kuukaudessa.

Kuinka harvalukuinen on tämä joukko? Kuinka moni suomalainen sai ansiotuloina vuonna 2013 yli 100 000 euroa? 24 700 henkilöä!

Suomessa on monia aloja, joilla keskiansio menee yli 3500 euron. Esimerkiksi yksityisen sektorin informaatio- ja viestintäalalla sekä rahoitus- ja vakuutusalalla on paljon työtehtäviä, joista maksetaan keskimääräisesti ihan OK!

Koulutus ratkaisee. Tähtää erityisasiantuntijatasoon ja johtajatasoon. Näihin tehtäviin mielivälle on selvä, että diplomi-insinöörin tutkinto on erittäin hyvä polku menestykseen. Samaten kauppatieteiden maisterin opinnot, etenkin Helsingissä, avaavat jo opiskeluaikana mahdollisuuden tehdä työtä juuri sillä alalla, missä raha liikkuu. Lisäksi esimerkiksi valtiotieteelliset tai kunta- ja aluejohtamisen opinnot voivat ryydittää tietä kohti julkisen hallinnon ylimpien virkamiesten posteja.

Esimerkkinä kauppatieteen maisterit: Tilastokeskuksen tilastot osoittavat, että säännöllisen työajan ansion 9. desiili on yli 7200 euroa, eli eniten tienaavien 10 % joukko ekonomeja tienaa vähintään tuon verran yksityisellä sektorilla kuukaudessa!

Vastaavasti kun katsotaan ammattikohtaisesti nimenomaan tuota eniten tienaavien kymmenen prosentin lukuja, niin yli 30 ammatissa eniten ansaitsevien joukon alin palkka on yli 7000 euroa. Ja näiden ammattien top 10 on:

Ja maininnan arvoisia ammatteja ovat vielä mm.talousjohtajat,asianajajat,lennonjohtajat,arvopaperi- ja valuuttakauppiaatsekälainsäätäjät.

Tuohon kun liittää sitten bonukset, kulukorvaukset ynnä muut päälle, niin 100k on täynnä.

Mutta itse asiassa edellä ei ollut top 10 -lista, vaan top 2-11. Missä ihmeen ammatissa eniten ansaitsevien joukko on siis varustettu satavarmasti satakiloisella vuosiliksalla, yli 12 000 euroa kuussa?

Ammattiurheilijat.

Urheilussa kilpailu on tietysti aina kovaa, mutta erityisen kovaa se on näiden eliittiammattilaisten työpaikkojen tapauksessa. Kimiräikkösiksi, mikkoilosiksi tai tanjapoutiaisiksi pääseminen ei ole ihan pikkujuttu. Mutta urheilijoiden ym. mediaanipalkka onkin sitten alle 2700 euroa.

#100kvuodessa

Mikael Andolin

Mikael Andolin on Foredata Oy:n kehitysjohtaja, jonka bravuureihin kuuluvat ennakointi, osaaminen ja riezza di andolini.