ForeAmmatti

Maatalouslomittaja. Eli korsirehutarjoilija, eläinlääkäri, putkimies, koneenkorjaaja, kuunteleva korva...

ke 17.2.2016 - Miia Saukola
Maatalouslomittaja. Eli korsirehutarjoilija, eläinlääkäri, putkimies, koneenkorjaaja, kuunteleva korva...

Miten minusta tuli lomittaja?

Olen aina pitänyt eläimistä ja pienenä haaveilin eläinlääkärin ammatista. Se sitten jäi, kun kielipää ei ole hyvä ja huonoja papereita ei kannata lukiosta kirjoittaa. Niillä ei eläinlääkikseen päästä.

Yläasteen aikana aloitin hoitamaan lähistöllä olevia hevosia muutaman kerran viikossa. Heillä oli myös lypsykarja. Kerran sitten kävin heidän loman aikana pyytämässä lomittajalta apua satulavyön kiristämisessä ja siitä se lähti. Tutustuin tähän lomittajaan paremmin ja yleensä, kun hän siellä oli, niin minä olin myös iltalypsyllä ja opettelin lypsämään. Tämän jälkeen ei ollut vaikeuksia miettiä mihin haki opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Silloin vielä naapurikunnassa oli maa- ja kotitalousyrittäjälinja.

Toisena vuonna meille oli 3kk harjoittelu maatilalla. Valitsin isoimman lypsykarjatilan, joka harjoittelutiloissa vain oli. Muutama viikkoa ennen kuin harjoittelu loppui, sain puhelun heidän johtavalta lomittajalta ja hän kysyi, mitä olin ajatellut tehdä valmistuttuani. Kerroin hakeneeni ja päässeeni opiskelemaan. Noh, ne suunnitelmat muuttuivat puhelun aikana, kun minulle tarjottiin töitä lomittajana! Lupauduin ja sillä tiellä olen edelleen, tästä puhelusta tulee vuonna 2016 kuluneeksi 22 vuotta.

Normaali päiväni?

Mikä on normaali, onko edes normaalia viikkoa? Töitä saattaa olla viikon aikana neljälläkin eri tilalla. Jopa kahdella eri tilalla samana aamuna tai iltana.

Kaikki päivät, jopa aamut ja illat ovat erilaisia. Koskaan ei tiedä, mikä odottaa, kun avaat navetan, sikalan, kanalan tai tallin oven. Välillä löytyy jos jonkinlaista ongelmaa. Milloin sinua on oven takana vastassa irti päässyt eläin, vastasyntynyt vasikka, vuotava vesiputki, pimeys (sähköt poikki), sairas tai jopa kuollut eläin, joka edellisenä päivänä oli täysin terve.

Aamut alkaa 5.00-7.00 välillä ja joka kerta, kun menen tilalle ja laitan valot, katson ja kuuntelen näkyykö tai kuuluuko mitään erikoista. Toisinaan sinulla on työkaverina emäntä, isäntä tai toinen lomittaja.

Aika usein aloitan työt siivoamalla parret, laitan sontakoneet päälle. Siinä samalla seuraan onko kiimaisia lehmiä, tarvitsevatko siementäjää. Jokaisella tilalla on omat tapansa ja niiden mukaan mennään. Juotanko vasikat heti vai siivoanko pöydän ja ruokin lehmät ensin vai juotanko vasta lypsyn jälkeen, hoidetaanko nuorkarja samalla vai ovatko eritilassa ja hoidetaan lypsyn jälkeen tai hoitaako joku toinen ne. Lehmien ruokinnan jälkeen kokoan lypsykoneen, laitan rätit kuumaan veteen, kokoan lehmät omalle alueelleen, jos olen pihatossa tai kannan lypsimet putkistolle lehmien väliin ja aloitan lypsyn. Lypsyn jälkeen pesen koneet, laitan putkiston tai aseman pesuun, tämän jälkeen on mahdollisesti ruokinta uudestaan, sontakourun kuivitus, jotta pysyisivät puhtaina ja parsien kuivitus. Joissakin tiloilla ruokinnan hoitaa koneet automaattisesti tiettyinä kellonaikoina.

Robottinavetoissa lypsän, toisin sanoen autan robottia lypsämään ongelmatapaukset (opettelevat ensikot, lääkityt, umpeenmenevät tai muuten vaan ne yksilöt jotka eivät ole robotin kanssa sinuja). Koko tämän ajan näkö-, kuulo- ja hajuaistin on toimittava. Seurattava samalla ovatko eläimet normaaleja omia itsejään vai onko joku kenties tulossa kipeäksi ja tarvitaanko eläinlääkäriä. Tästä tietenkin neuvotellaan emännän tai isännän kanssa, kuka nyt sinun kanssasi navetalla on tai sitten puhelimitse, jos ovat jo ehtineet tilan muihin töihin.

Kun työt on saatu tehtyä ja kello on 9.00-11.30, voin lähteä kotiin. Tulen takaisin illalla yleensä 15.00-16.30 välillä tekemään melkein samat työt uudestaan. Jotkut työt (kuivitus, rehujen haku) saatetaan tehdä vain kerran päivässä. Iltaisin pääsen töistä pääsääntöisesti 18.00-20.00 välillä. Joissakin tiloilla askareihin kuuluu vielä konetöitä, rehun ottamista valmiiksi tai paalin hakua.

Sikaloissa töihin saattaa kuulua porsimisen avustamista, eläinten siirtelyä osastolta toiselle tai sikalan pesua. Kanaloissa munien keruuta ja putsausta sekä kanalan siivousta. Talleilla hevosten ulosvienti ja karsinoiden siivous ovat isoimmat työt.

Tänä päivänä, kun lähes kaikki asiat hoidetaan netissä ja EU on lisännyt tilan työmäärää. Olet sinä myös varsinkin tutuilla tiloilla, jossa olet käynyt vuosia myös melkoinen kuunteleva korva, jolle voidaan kertoa enemmän ja vähemmän asioita. Kaikki eivät tästä ehkä pidä, mutta itseäni tuo ei haittaa. Jos siitä on jollekin apua, että kuuntelen hänen murheensa, niin ei se minulta ole pois!

Päivääkään en vaihtaisi pois

Pidän työssäni juurikin sen vaihtelevaisuudesta. Kun olen eläinten kanssa tekemisissä, koskaan ei tiedä mitä päivä tuo tullessaan. Montako uutta elämän alkua näen tänään, tai kuka päättää karata laitumelta. Sen rehellisempiä työkavereita ei ole. Välillä tosin kaipaan, että osaisivat puhua ja kertoa, miksi tarvitsee lääkäriä.

Tietysti onhan tässä omat huonotkin puolensa.

Perhe saattaa kärsiä, kun on kaksiosainen työ, pitkiä työmatkoja, raskas, vaativa ja vastuullinen työ. Viikonloppuisin ja juhlapyhinä sinua saatetaan tarvita. Oma auto ja koti saattaa haista navetalle. Pyykkikonetta käytän todella usein, joka tilalle on mentävä puhtailla vaatteilla ja saappailla, ei todellakaan suoraa toiselta tilalta toiselle tautivaaran takia.

Itse en osaa näitäkään pitää niin kauhean huonoina. Sitä on oppinut elämään näidenkin kanssa!

Miia Saukola
  • Miia Saukola kävi peruskoulun jälkeen kaksivuotisen Maa- ja kotitalousyrittäjälinjan Karkussa. Sen jälkeen töiden ohessa karjatalouden ammattitutkinnon Ahlmannilla.