ForeAmmatti

Miltä aloilta löytyvät akateemiset työttömät vai löytyykö niitä ollenkaan?

ke 29.4.2015 - Jari Järvinen
Miltä aloilta löytyvät akateemiset työttömät vai löytyykö niitä ollenkaan?

Miltä aloilta akateemiset työttömät oikein löytyvät? Kohdistuuko työttömyys erityisesti johonkin tiettyyn alaan? Katsotaan onnistunko löytämään jotain todella masentavaa...

Motivaationa tähän etsintään on aikaisempi kirjoitukseni (Akateemiset huolestuneita omasta tulevaisuudestaan?), missä kirjoitin akateemisten tilanteesta yleisellä tasolla. Odotin löytäväni jotain negatiivista mutta en löytänyt. Otetaanpa siis uusi yritys ja kaivellaan vähän pintaa syvemmältä.

Suurin osa pajatsosta tyhjenee tästä kuvasta:

Akateemisten työttömien määrät aloittain

Eli:

1) kaikkien koulutusalojen työttömyys on lähes 2-kertaistunut näiden 7 vuoden aikana. Akateeminen työttömyys ja sen tuplaantuminen on tapahtunut siis kaikkialla alasta riippumatta.

2) Myös terveys- ja sosiaalialan koulutuksen työttömyys on yli tuplaantunut (ja on nyt alle 3 %, blääh).

3) Suurin akateemisten työttömien ryhmä on kaupallisia ja yhteiskuntatieteellisiä aineita lukeneet, sitten humanistit ja taide-aineita lukeneet sekä kolmantena diplomi-insinöörit.

Ennen kuin innostumme näistä liikaa, otetaanpa taas huomioon, että näillä aloilla on myös eniten työllisiä. Työttömyysasteet jäävät siis alhaisiksi. Työttömyyden suuresta kasvusta huolimatta kaikkien näiden koulutusalojen työttömyysasteet ovat edelleen alle 8 %. Ja suurella osalla alle 6 %!

Yllättävintä näissä tilastoissa on työttömyyden kasvun tasaisuus kaikilla aloilla. Suurin syy tasaisuudelle lienee se, että mikään ala ei palkkaa uusia vastavalmistuneita samaa tahtia valmistumisvauhdin kanssa. Uusia työpaikkoja kyllä syntyy koko ajan mutta ei tarpeeksi koko koulutustuotoksen työllistämiseksi.

OK. Onhan nämäkin ihan kivoja nice-to-know-tietoja mutta ei näistäkään mitään kovin masentavaa löydä. Varmasti enemmän eroja saadaan kun mennään luokituksissa hieman tarkemmalle tasolle. Eikö niin?

Tuota tuota... Kun tilastoja oikein kaivelee löysin muutaman alan, joilla työllisten määrä on pieni ja työttömien määrä suuri.

Arvaa! Silmät kiinni rumpujen pärinän ajaksi...

Tässä:

Heikoin työttömyysaste on kuvataiteessa (yli 20 %), toiseksi heikoin teatterin ja tanssin alalla (vajaa 20 %) ja kolmanneksi heikoin työttömyysaste on filosofiaa lukeneilla (n. 15 %).

Kukapa olisi uskonut! Hohhoijaa! Eipä tässä varsinaisesti tullut mitään minijytkyä aiheutettua.

Ei siis negatiivista yllätystä sieltäkään.

No hei, entäs akateemisten työttömyys suhteessa AMK-työttömyyteen? Kai jokin AMK-ala työllistää reippaasti ja jättää akateemiset varjoonsa?

No ei. Akateemisten työttömyysasteet ovat järjestään pienempiä kuin ei-akateemisten.

Summa summarum:

Jos olet harkinnut viimeaikaisten uutisointien perusteella akateemisen koulutuksen skippaamista niin älä. Akateemisten tilanne on oikein hyvä verrattuna muihin! Kymmenien akateemisten koulutusten työttömyysasteet jäävät alle 3 %. Akateeminen koulutus kannattaa edelleen niin työllisyystilanteen kuin palkkatasonkin suhteen!

Jari Järvinen

Jari Järvinen on Foredata Oy:n toimitusjohtaja, joka toimii ForeAmmatin pelinrakentajana sekä tukimiehenä.