ForeAmmatti

ForeAmmatin tehokäyttö 2/3: Varsinaiset tietosisällöt

pe 27.10.2017 - Mikael Andolin
ForeAmmatin tehokäyttö 2/3: Varsinaiset tietosisällöt

ForeAmmatti on uudistunut juuri ja samalla on uudistunut ForeAmmatin tehokäytöstä kertova blogitekstisarja. Nyt on vuorossa ohjeistuksen toinen osuus ja agendalla on tällä kertaa, ei enempää eikä vähempää, kuin ForeAmmatin tietosisällöt!

(Jos et vielä lukenut ensimmäistä tekstiä, jossa kävin läpi ForeAmmatin etusivun sekä ammatin ja alueen valinnan, tee se nyttäällä.)

ForeAmmatissa ammattien tietosisällöt on jaettu eri välilehdille, aivan kuten aiemminkin. Sivustouudistuksen myötä rakenne on hieman muuttunut, mutta perusteet ovat edelleen samat. Nyt kaikki ammattitieto voidaan halutessa piilottaa navigointipalkissa Ammatti-otsikon alle pikkuruista nuolta klikkaamalla. Tämä on erityisen hyödyllistä etenkin, jos käytössäsi on runsaasti muita ForeAmmatin lisäominaisuuksia ja -osuuksia.

ForeAmmatin uusi navigointipalkki

Kullakin välilehdellä voidaan tutkia eri ammatti-alue-yhdistelmän tietoja, ilmaispuolella 200 ammatin ja 18 maakunnan osalta. PLUS-käyttäjillä on valittavanaan 411 ammattia ja kuntadata. Aivan jokaista tietolaatikkoa ei kuitenkaan ForeAmmatista löydy aluetasolla, vaan osa tiedoista on edelleen koko maan tietoja. Näin esimerkiksi Ammatti-sivulla näkyvä ammatin keskipalkka. Samaten kaikkea PLUS-puolen dataa ei ole saatavilla kuntamuodossa, silloin maakuntataso on tarkin mahdollinen aluetarkkuus.

Mutta asiaan jo, eli ensimmäisenä Ammatti

Esimerkkikuva ammatti-sivusta

Ammatti-sivu kertoo olennaiset tiedot valitusta ammatista. Tältä sivulta voit lukea ammatin esittelytekstin, katsoa ForeAmmatin arvion keskimääräisestä työpaikkailmoitusmäärästä valitulla alueella ja katsoa, millaista on tämän hetken kilpailu työpaikoista. Ammatti-sivulla voit myös tarkastella, millaista koulutusta ammatissa vaaditaan.

Saat näiden ensimmäisten tietojen pohjalta käsityksen, että lähdetkö jatkamaan samaa tietä eteenpäin, vai pitäisikö sittenkin katsoa jotain toista ammattia.

Ammatti-sivu auttaa sinua kummassakin. Eri tietoikkunoiden alaosassa olevat vihreät nuolet ovat linkkejä lisätiedon äärelle työpaikkailmoituksiin, kilpailutilanteeseen ja osaamiseen. Toisaalta Ammatti-sivulla näkyy myös listauksia muista ammateista, jos alun perin tuli tehtyä virhearviointi ammattia valitessa. Listoista ensimmäinen on samankaltaisia valitsemasi ammattiin liittyen, listoista toinen sen sijaan näyttää ammatteja, joissa kilpailutilanne on työnhakijalle edullinen.

Ilmoitukset

Ilmoitukset-välilehdelle on koottu tietoa ammatti- ja aluekohtaisista työpaikkailmoituksista. Sivuston tietoikkunat kertovat sinulle nopeasti, paljonko töitä on tarjolla, mihin aikaan vuodesta kyseisen ammatin työpaikat ovat avoinna sekä millaisia työsuhteita ja työaikoja on tarjolla.

ForeAmmatin työpaikkailmoitustietokanta sisältää ilmoituksia sekä TE-palveluista että Oikotieltä. Olemme louhineet ilmoituksia kaiken kaikkiaan jo yli 2 000 000 kappaletta, joten meillä on melko tukeva data, johon nojata. Ja siltikin vain osa kaikista mahdollisista ilmoituksista saavuttaa meidän tietokantamme!

Esimerkkikuva ilmoitukset-sivusta

Ilmoitukset-sivulta löytyy myös avoimia työpaikkailmoituksia sekä esimerkkejä juuri tämän ammatin ja alueen työnantajista. Hyödynnä nämä tiedot huolellisesti omatoimisessa työnhaussasi! Huomioi lisäksi, että myös muita reittejä pitkin liikkuu paljon työpaikkoja, joten älä pelästy, jos ammattisi osalta avoimien työpaikkojen lista tai työnantajalistaukset näyttävät lyhyiltä.

ForeAmmatin uudistuksessa jätimme Ilmoitukset-sivun kartan hetkeksi huoltoon. Saamme sen pian takaisin kertomaan, missä kyseisen ammatin viimeisen 12 kuukauden työpaikkailmoitukset Suomessa sijaitsevat. Ja vastaavasti, missä eivät sijaitse. Samaten olemme saamassa myös Työpaikkahaun karttoineen aivan pian takaisin!

Kilpailutilanne

ForeAmmatti on aina katsonut tulevaisuuteen monellakin tapaa. Konkreettisimmin tämä näkyy tätä nykyä ammattien kilpailutilanne-ennusteissa, jotka ulottuvat vuoteen 2020 asti. Kilpailutilanne-välilehdellä on näkyvissä suhdeluku tämän hetken työnhakijoiden ja työpaikkailmoitusten määrästä sekä kartat, joissa tilanne on visualisoitu värein eri maakuntien osalta.

Esimerkkikuva kilpailutilanne-sivusta

Kartoista saa tehtyä paljon johtopäätöksiä. Oransseja tai punaisia alueita ei kannata säikähtää. Väri ei nimittäin välttämättä paljasta avoimien työpaikkojen määrää. Pikemminkin nuo värisävyt vihjaavat, että työpaikoista on kilpailemassa paljon ihmisiä. Tällä kohtaa olennaiseksi kysymykseksi nousevat työnhakutautosi ja mm. onko oma osaamisesi korkeampaa kuin muilla, ovatko suhteesi työnantajiin paremmassa kunnossa kuin muilla.

Lisäksi yhden maakunnan sisällä yhden ammatin kilpailutilanne ei ole vakio. Keskusseuduilla tilanne voi olla aivan toinen, kuin hieman loitommalla. Kartan väri muodostuu kuitenkin koko maakunnan yhteenlasketusta tilanteesta.

Kartoista on vielä muistutettava, että ensimmäinen kartta kertoo yhden kuukauden melko mekaanisen pysäytyskuvan työnhakijoiden ja työpaikkojen suhteesta. Toinen kartoista sen sijaan on dynaaminen, koko vuoden 2020 tilanne, jonka taustalla on Foredata Oy:n tekemä laskelmaennuste työllisten ja työttömien työnhakijoiden määrän kehityksestä, eläköitymisestä, kouluista valmistuneista, maahanmuutosta, kasvusta ja ammattisiirtymistä sekä muuttoliikkeestä. Eri ammateissa kausivaihtelu voi heilautella tämän hetken kilpailutilannetta dramaattisestikin peräkkäistenkin kuukausien välillä. Sen sijaan vuoden 2020 ennusteessa nämä kausivaihtelut ovat sisäänrakennettuina ja tasoittuneena koko vuoden ajalle. Vaikka molemmissa kartoissa on puhe kilpailutilanteesta, ei karttojen välille välttämättä kannata vetää liian suoraviivaisia kehityskulkuja juuri eri tarkasteluajankohdista johtuen.

Ammattiosaaminen

ForeAmmatin aiemman Osaaminen-osuuden nimi on pidentynyt sivustouudistuksen myötä Ammattiosaamiseksi. Saimme näin varattua pelkän Osaamis-otsikon muihin käyttötarkoituksiin ja samalla korostettua nimenomaista ammattiosaamista. Tällä välilehdellä jokaisesta ammatista näkyy, mitä ammattiin työllistymiseen vaaditaan, esimerkkejä vaadittavasta osaamisesta sekä ammatin työllisten koulutus- ja tutkintotaustaa.

Esimerkkikuva ammattiosaaminen-sivusta

Koulutus- ja tutkintotiedot antavat käyttäjälle helposti kättä pidempää arvioimaan, riittääkö esimerkiksi oma koulutustaso kuinka hyvin valittuun ammattiin työllistymiseen. Tutkintolistauksessa esitetään valitun ammatin ja alueen työllisten yleisimmät tutkinnot, mutta ei kaikkia mahdollisia. Koulutustaso- ja tutkintotieto antavat myös eväitä pohtia, minkä koulutustasojen- ja alojen ammattilaisten kanssa pääsee todennäköisemmin työskentelemään valitussa ammatissa.

PLUS-käyttäjät voivat klikata itsensä tutkintolistan tutkinnoista tarkempien tutkintojen työllistävyystilastojen pariin. PLUS-käyttäjät näkevät myös, mihin ammatteihin eri tutkinnon suorittaneet ovat työllistyneet ja mikä osuus tutkinnonsuorittaneista on vailla työtä.

Lisäksi Ammattiosaaminen-sivulla on lueteltu ammattikohtaisia työvoimakoulutuksen kursseja. Valitun alueen kurssit ovat listauksessa ylimpänä, muun Suomen koulutukset ovat alempana. Koulutusten sisältöjä pääsee tutkimaan linkkejä klikkaamalla ja niitä voi helposti hyödyntää oman osaamisen arvioimisessa, ja toki osaamisen päivittämisessäkin.

Homma haltuun!

Nämä ForeAmmatin neljä ammattikohtaista tietosivua antavat hyvin kattavan kokonaiskuvauksen ammatista ja ammatin työmarkkinatilanteesta. Tätä tietopakettia voi käyttää hyödyksi niin työnhaussa, uravalintojen yhteydessä, alanvaihdon edessä kuin osaamisen kehittämiseenkin liittyvissä pohdinnoissa.

Sivustosta saa itsenäisesti irti hyvin paljon, mutta sen hyöty moninkertaistuu, kun tietoja pääsee käymään läpi ohjaajan, kollegan, vanhemman, lapsen, opiskelijan tai toisen työnhakijan kanssa, yhdessä pohtien ja keskustellen. Ammatteihin mahdollisesti pinttyneet asenteet ja arkiajattelu, oman ajattelun kirkastuminen, muiden ajatuksien reflektointi avaavat paljon tilaa myös oivalluksista olennaisimmalle, mitä minä voisin tehdä tulevaisuudessa.

Tehokäytön trilogia ei olisi trilogia, jos se ei sisältäsi vielä kolmatta osaa. Saamanne pitää, sillä ensi viikolla tarjoilen teille tämän luvatun kirsikan ForeAmmatti-kakun päältä. Luon silmäyksen ForeAmmatin todelliseen tehokäyttöön PLUS- ja PRO-osuuksien esimerkkien pohjalta.

Mikael Andolin

Mikael Andolin on Foredata Oy:n kehitysjohtaja, jonka bravuureihin kuuluvat ennakointi, osaaminen ja riezza di andolini.