ForeAmmatti

ForeAmmatin tehokäyttö 1/3: Etusivu, ammatinvalinta ja aluevalinta

ti 24.10.2017 - Mikael Andolin
ForeAmmatin tehokäyttö 1/3: Etusivu, ammatinvalinta ja aluevalinta

ForeAmmatti on uudistunut. Se on silti edelleen käyttäjiensä apuna perustehtävässään, eli tukemassa urapohdintoihin, ammatinvalintaan, työnhakuun tai alue-ennakointiin liittyvässä päätöksenteossa. Uudistuksen myötä ForeAmmatti on enemmän kaikkea, mitä se oli aiemmin. Mutta kuinka sen saa avukseen? No, hyvin helposti!

ForeAmmatti toimii edelleen samassa verkko-osoitteessawww.foreammatti.fi. Ensimmäinen näkyvä uudistus on uusi etusivu.

ForeAmmatin uusi etusivu

Etusivulta pitäisi osata ottaa askel eteenpäin. Rekisteröitymättömällä käyttäjällä on tällä haavaa kaksi vaihtoehtoa. Joko suunnata keltaisella painikkeella blogiin (eli tähän tekstiin!) tai sitten kohti sinistä selvittämään, missä on töitä. Harmaat painikkeet eivät vie ilmaisversion käyttäjiä minnekään, mutta vihjaavat toki, että lisäsisältöjäkin voisi olla tarjolla...

(Lisäsisältöjen ostomekanismi on vielä työn alla uuteen ForeAmmattiin. Jos lisäsisällöt kiinnostavat, ota meihin yhteys: foreammatti [at] foredata.fi.)

Sivuston oikean yläreunan sormenjälki-valikon kautta voi rekisteröityä palveluun ja kirjautua sisään. Jos selaimesi muistiin on tallennettu aiemman ForeAmmatti-sivun kirjautumistietosi, ne toimivat näppärästi edelleen myös uudessa ForeAmmatissa.

Oli sitten kirjautunut tai ei, etusivun tummansininen painike toimii avaimena onneen ja yhden painalluksen jälkeen ollaan tutumman näköisessä ForeAmmatissa.

Ammattia valitsemaan!

ForeAmmatin uusi ammattivalitsin

ForeAmmatti tarjoaa kenelle tahansa 200 ammatin perustiedot ilmaiseksi. Ammatin voi valita helpoiten klikkaamalla Valitse ammatti-kohtaa ja alkamalla kirjoittaa jotain ammattia, ammattinimikettä, titteliä, you name it. ForeAmmatti ehdottaa jo neljännen kirjaimen kohdalla erilaisia ammattinimikkeitä, jotka vastaavat kirjoitettua sanaa tai sanan alkua.

Kirjoittamalla ”lähi”, näkyy tuloksissa ensimmäisenä Lähihoitajat, mutta lisäksi myös liuta muita ammatteja, joihin sana ”lähi” jollain tavalla sisältyy. Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijat -ammatti näkyy listalla siksi, että tässä ammatissa on ollut työpaikkailmoituksia, joissa on haettu Myynnin lähiesimiestä.

ForeAmmatin uusi ammattihaku

Varsinaisen ammatinvalinnan voi tehdä klikkaamalla tuloksista sitä ammattia, jota haluaa lähemmin tutkia.

Sanahaun sijaan toinen vaihtoehto on klikata ammatinvalintakohdan oikeassa reunassa olevaa pientä kolmiota. Sitä kautta ammatin voi valita luokituksen perusteella. Ensin on klikattava auki Palvelu- ja myyntityöntekijät, sen jälkeen Hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijät ja avautuvasta valikosta lopulta Lähihoitajat. Ammattiluokituksen käyttäminen ammatinvalinnassa edellyttää melkein, että sen jollain tapaa hallitsee. Toisaalta, luokitusta käyttämällä pääsee helposti ammattitutkimusretkelle ja voi löytää ammatteja, joista ei ole koskaan kuullutkaan!

Aiemmassa ForeAmmatin ilmaisversiossa näkyi 200 ammatin perustiedot. Loput ammateista oli merkitty PLUS-ammateiksi. Näistä ammateista ei saanut mitään irti ilman PLUS-tunnusta tai kyseisen ammatin ostamista. Nyt on toisin! Uudessa ForeAmmatissa näkyy jokaisesta sen sisältämästä 411 ammatista esittelyteksti sekä koko maan keskipalkka! Tosin, PLUS-ammattien muihin tietoihin ei pääse ilman asianmukaista tunnusta.

Esimerkkikuva maksullisesta PLUS-ammatista

Rekisteröityminen ForeAmmattiin kannattaa, sillä rekisteröityneet käyttäjät voivat uudistuksen myötä valita rajoituksetta suosikkiammatteja! Suosikkivalinta tehdään ammatinvalintarivin tähteä klikkaamalla. Lisäksi rekisteröitymällä voi valita tutusti oletusammatin, joka on valmiina seuraavalla käyttökerralla.

On aika aluevalinnan

Kun ammatti on valittu, on aika valita alue. Vanhan ForeAmmatin aluevalinta oli toteutettu ELY-keskusalueittain. Nyt uudessa versiossa aluevalinta on tarkentunut maakuntakohtaiseksi. Lisäksi PLUS-käyttäjät pääsevät tutkimaan Ilmoitukset-osuuden tietoja kuntakohtaisesti!

Varsinainen aluevalinta tehdään napauttamalla Valitse alue -kohtaa ja sen jälkeen klikkaamalla haluttua maakuntaa. PLUS-käyttäjät voivat sanahaulla hakea oman kuntansa tai oikealla sijaitsevan pikkukolmion takaakuntalistaltavaikka kaikki oman työnhakualueensa kunnat.

Rekisteröityneet käyttäjät voivat valita oman alueensa oletukseksi ja ForeAmmatti avautuu jatkossa aina saman alueen tiedoin.

Ja sitten se lysti vasta alkaa!

Kun etusivulta on osattu navigoida eteenpäin ja ammatti ja alue saatu valittua, koittaa viimein varsinaisen ForeAmmatin käytön aika. Eli päästään tutkimaan, miltä eri ammattien työmarkkinat näyttävät eri alueilla.

Mutta tästä tarkemmin lisää piakkoin tehokäyttötrilogian toisessa osassa!

Mikael Andolin

Mikael Andolin on Foredata Oy:n kehitysjohtaja, jonka bravuureihin kuuluvat ennakointi, osaaminen ja riezza di andolini.