ForeAmmatti

Pieni kurkistus pellin alle

ke 2.12.2015 - Tommi Tuominen
Pieni kurkistus pellin alle

Tällä viikolla on vuorossa pieni katsaus ForeAmmatin taustalla vaikuttavaan tekniikkaan ja sen suuriin edistysaskeliin viimeisen vuoden sisällä. ForeAmmatin tekeminen aloitettiin reilut viisi vuotta sitten ja ajatus tähän tekstiin heräsi allekirjoittaneen kirjoitettua diplomityönsä kypsyysnäytteen marraskuun alkupuolella.

Kuten monet pidempään ForeAmmattia käyttäneet varmasti muistavatkin, sivustomme ulkoasu on viime vuosina kokenut jo useita suurempia muutoksia, toivottavasti aina parempaan suuntaan myös teidän mielestänne. Viime tammikuisen kaikille avoimen puolen ulkoasupäivityksen jälkeen vuorossa onkin ollut suorituskyvyn parantamista.

Ai niin, mutta entäpä ne suorituskyvyn parannukset?

Suurin yksittäinen tiedonsiirtomääriin vaikuttava tekijä oli ammatti- ja aluevalitsimien tehoton toteutustapa. Parempi tapa tulikin mahdolliseksi vasta, kun olin saanut toteutettua ForeAmmatin ohjelmakoodiin URL-parametrien käsittelyn. Kuten olet ehkä huomannut, ForeAmmatti lisää automaattisesti URL-osoitteeseen ammatti- ja alueparametrit. Jos esimerkiksi haluat siirtyä suoraan katsomaan sovellussuunnittelijoiden työpaikkailmoituksia Pirkanmaalta, voit käyttää linkkiähttps://www.foreammatti.fi/ilmoitukset?ammatti=2512&maakunta=6. (HUOM! Ammattiparametri onvirallisen ammattiluokituksenuseimmiten nelinumeroinen ID-arvo, ja alueparametri onmaakuntaluokituksenvirallinen ID-arvo) Sivustoa selaamalla huomaat parametrien toiminnan parhaiten ja tämä toki mahdollistaa myös kirjanmerkkien ja suosikkien tallentamisen.

Edellä mainitun URL-parametrien edistysaskeleen jälkeen ammatti- ja aluevalitsimet sekä ammattinimikehaku voitiin toteuttaa huomattavasti tehokkaammin. Pelkästään jo tämä loppukesällä tehty parannus pienensi ForeAmmatin etusivun latauskokoa peräti 95 %. Ammattinimikehaku toimii nyt myös huomattavasti tehokkaammin ja nopeammin, jos sitä haluaa käyttää. Ja jos sitä ei tarvitse, se ei aiheuta ylimääräistä latauskuormaa kaikille käyttäjille, kuten aiemmin. Samassa yhteydessä optimoitiin toki paljon muutakin käyttäjälle näkyvää ja ladattavaa sisältöä, mutta niistä saatava hyöty oli prosentuaalisesti jo huomattavasti vähäisempää. Yritän olla menemättä liikaa teknisiin yksityiskohtiin, joten totean vain yhteenvetona kahden kuukauden lähes yhtämittaisen optimointityön tulokset. Etusivun ja kaikkien siihen liittyvien tiedostojen latauskoko pienentyi 80 % ja latausaika nopeutui 60 - 65 %. Tämän lisäksi uuden istunnon luova sivuston ensimmäisen sivun latausaika nopeutui 93 - 94 %.

Syksystä alkaen työn alla on ollut seuraava suurempi edistysaskel, jossa sekä ForeAmmatin tietokannat että ohjelmakoodit suunnitellaan ja toteutetaan kokonaan uudelleen ensimmäistä kertaa koko viisivuotisen historiansa aikana. Tätä kirjoittaessani valmiusaste lienee noin 70 - 80 % ja voin jo näin etukäteen todeta, että tässäkin tapauksessa kyseessä tulee olemaan valtava harppaus suorituskyvyn suhteen. Samassa yhteydessä on tarkoitus uudistaa myös asiantuntijoille suunnatun maksullisen PRO-puolen ulkoasu vastaamaan tämän päivän standardeja, jolloin siitä tulee yhtä helppo ja selkeä käyttää kuin kaikille avoimestakin puolesta.

Pohdimme toki myös sitä, miten pystyisimme tarjoamaan käyttäjillemme entistä parempaa ja informatiivisempaa dataa selkeässä ja helposti käytettävässä muodossa. Näiden, nyt työn alla olevien muutosten, julkaisuajankohta lienee hieman vuodenvaihteen jälkeen, ja sen jälkeen voimme ruveta toteuttamaan mahdollista uutta sisältöä.

Lopuksi pyytäisinkin kaikkia lukijoitamme joko lähettämään palautetta sivuston alareunan Ota yhteyttä -lomakkeella tai kommentoimaan jossakin sosiaalisen median palvelussa, josta ForeAmmatin löydät. Kaipaisimme erityisesti erilaisten käyttäjien näkemyksiä siitä, mikä tieto on mielestäsi hyödyllistä ja mikä ei. Mistä haluaisit tarkempaa tietoa, tai mitä kokonaan uutta tietoa olet jäänyt kaipaamaan. Onko joku asia esitetty liian epäselvästi tai -tarkasti? Oletko kohdannut käyttöongelmia, ja jos, niin millaisella laitteistolla? Olisitko kenties kiinnostunut vaikkapa tarkemmasta työpaikkailmoitusten historiatiedosta maakunta-, seutukunta- tai peräti kuntatasolla? Haluaisitko enemmän graafisia esityksiä ja karttoja tai kenties syvällisempää tekstiä?

Palaan tällä hetkellä työn alla olevien uudistusten mukanaan tuomiin muutoksiin ensi vuoden alkupuolella, todennäköisesti uuden blogitekstin muodossa. Tällä erää toivotan kuitenkin kaikille hyvää ja rauhallista joulun odotusta.

Tommi Tuominen

Tommi Tuominen on Foredata Oy:n tietohallintopäällikkö, jonka vastuualueena on palvelimien hallinta ja ylläpito sekä nettisivujen kehittäminen ja koodaus.